Tuunaa kotisi turvalliseksi lapselle!

Turvallinen koti ei lapsen kannalta tarkoita lattiasta kattoon yltäviä pehmusteita. Kodin turvallisuutta voi parantaa pienillä teoilla, joista useimmat ovat hyvin edullisia. Kun lapsi tulee taloon, kodin turvallisuus kannattaa käypä läpi lapsen näkökulmasta. Kodin on oltava turvallinen kasvupaikka lapselle mutta viihtyisä myös vanhemmille. Siksi kodin turvallisuustuunauksessa kannattaa pohtia, mitkä asiat ovat kodissa itselle tärkeitä ja miten turvallisuutta voi parantaa ilman, että kodin toimivuus kärsii.

Turvaportti BabyDan Flexi Fit

Esimerkiksi lapsilukot, liukuesteet, liesisuojat ja portaiden turvaportit auttavat välttämään vahinkoja. Kodin turvavarusteissa panostetaan nykyään turvallisuuden lisäksi myös tyyliin. Esimerkiksi tyylikkäitä ja toimivia turvaportteja on saatavilla useita malleja, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela If Vahinkovakuutusyhtiöstä kertoo.

5 turvavinkkiä pienen lapsen kotiin:

  1. Poista roikkuvat liinat ja johdot pöydiltä sekä raskaat esineet huonekalujen päältä.
  2. Tarkasta, ettei tyynynpäällisissä tai peitteissä ole irtoavia nappeja, jotka saattavat mennä kurkkuun.
  3. Kun lapsi lähtee liikkeelle, tarkastele kotia lapsen tasolta vaikka kontaten. Tunnista vaaranpaikat ja poista vaaralliset esineet, aineet ja esimerkiksi lääkkeet lapsen ulottuvilta.
  4. Kodin turvavarusteet kuten lapsilukot, liukuesteet, liesisuojat ja portaiden turvaportit auttavat välttämään vahinkoja. Paras turvaportti on sellainen, jota lapsi ei saa auki itse mutta jonka itse viitsii sulkea joka kerta turvaportista kulkiessaan.
  5. Onhan ikkunoissa putoamisen estävät salvat? Turvalukko on puolestaan kätevä parvekkeen ovessa.

5 turvavinkkiä leikki-ikäisen kotiin:

  1. Käy kotisi läpi lapsen silmin uudestaan, kun lapsi alkaa liikkua itsenäisesti. Jakkaralta ulottuu jo korkealle!
  2. Lapsi haluaa osallistua, kun teet esimerkiksi ruokaa tai remonttia. Veitsien tai työkalujen turvallista käyttöä voi harjoitella yhdessä.
  3. Tuli kiehtoo lapsia. Kieltojen sijaan painota, että tulta käsitellään aina yhdessä.
  4. Leikeissä vauhti lisääntyy. Osoita lapselle paikat, joissa hän voi liikkua ja leikkiä turvallisesti.
  5. Päivitä lääkekaappisi sisältö. Neuvolasta tai apteekista saat tietoa, mitä kannattaa varata ensiapuvarastoon. Kiinnitä lääkekaapin oven sisäpuolelle Myrkytystietokeskuksen numero 09 471 977 ja tallenna numero myös puhelimeesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *